- نرم افزار حسابداری
انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی 1404 + نکات مهم
آنچه در این مطلب میخوانیم:
صدور دقیق و بهموقع انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی رمز موفقیت کسبوکارهای حرفهای برای بهبود فرایندهای مالیاتی و افزایش شفافیت مالی است؛ اما ممکن است برایتان سؤال پیش بیاید که چند نوع صورتحساب الکترونیکی وجود دارد و باید کدام یک از آنها را از طریق سامانه مودیان ارسال کنم؟
از آنجایی که صورتحسابهای الکترونیکی مالیاتی به عنوان ابزاری نوآورانه در مدیریت مالی و حسابداری شناخته میشوند، در انواع مختلفی طراحی شده و شما باید بنا به نوع کسبوکارتان از آنها استفاده کنید؛ بنابراین شناخت این موارد بسیار مهم و ضروری است. اگر چیز زیادی درمورد صورتحساب های الکترونیکی مالیاتی نمیدانید، تا آخر این مطلب همراه ما باشید.
ویژگیهای صورتحساب الکترونیکی مالیاتی
طبق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، از تاریخ اجرایی شدن این قانون، کلیه صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی باید فاکتورهای فروش خود را در قالب انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی برای سامانه مودیان ارسال کنند. حال ممکن است برایتان سؤال پیش آمده باشد که صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چیست؟
به طور کلی صورتحساب الکترونیکی، سندی است که دارای یک شماره منحصربهفرد مالیاتی است که اطلاعات درجشده در آن، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود. به عبارت دیگر میتوان گفت که فاکتورهای فروشی که قبلاً صادر میکردید، ۲ تفاوت اصلی با صورتحساب الکترونیکی دارند:
- صورتحساب های الکترونیکی از یک شماره منحصربهفرد مالیاتی برخوردار هستند که توسط سامانه مودیان به فاکتور اختصاص داده شده است. در صورتی که قبلاً مودیان مالیاتی خود فاکتورها را شمارهگذاری میکردند.
- انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی در حافظه مالیاتی ذخیره میشوند، این در حالی است که فاکتورهای سابق به فرمت اصطلاحاً فاکتور رسمی، میان خریدار و فروشنده رد و بدل میشدند.
به زبان سادهتر میتوانیم بگوییم که صورتحساب الکترونیکی چیزی شبیه به فاکتورهای قدیمی است که انواع مختلفی دارد و بنا به نوع کسبوکارتان باید یکی از آنها را صادر کرده و به شکل هفتگی برای سامانه مالیاتی مودیان ارسال کنید.
به طور کلی این صورتحسابها به عنوان یک ابزار کلیدی در مدیریت مالیاتها و بهبود فرایندهای مالیاتی شناخته میشوند و نقش بسزایی در ارتقای کارایی و دقت مالی کسب وکارها و همچنین جلوگیری از اشتباهات و تخلفات دارند.
” آشنایی با نرم افزار حسابداری هانا “
مزایای صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی
صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیاتی مزایای متعددی برای مودیان مالیاتی دارد که در ادامه به چند مورد از آنها خواهیم پرداخت.
توجه به ماده ۴ قانون پایانههای فروشگاهی
مطابق با ماده ۴ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، اصل بر صحت اطلاعات و عملکرد مودیان مالیاتی است که برای صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام میکنند؛ بنابراین با این روش ممیز مالیاتی میتواند به سرعت و بدون نیاز به مراجعه حضوری، اطلاعات مربوط به صورتحسابها را بررسی و مالیات را محاسبه کند.
عدم نیاز به ثبت معاملات فصلی
صورت معاملات فصلی یکی از مواردی است که مودیان باید در سامانه معاملات فصلی حتماً ثبت کنند؛ اما یکی از مزایای ارسال انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی برای سامانه مودیان این است که در این صورت از ثبت اطلاعات مرتبط با معاملات در سامانه معاملات فصلی معاف خواهید شد.
عدم تعلق جرایم مالیاتی
خبر خوب این است که صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی از جرایم مالیاتی تعلق گرفته به مودیان جلوگیری میکند؛ بنابراین شما از جرایم مرتبط با عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی معاف میشوید.
امکان اعتراض به مالیات
یکی دیگر از مزایای مهم استفاده از انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی این است که حق اعتراض به میزان مالیات را برای مودیان امکانپذیر میکند. مودیانی که صورتحساب الکترونیکی مالیاتی را ثبت کنند، در صورت مخالفت با میزان مالیات تعیینشده توسط ممیز مالیاتی، میتوانند اعتراض خود را به مراجع حل اختلاف مالیاتی اعلام کنند.
انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی
امروزه صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مودیان از لحاظ ماهیت و موضوع به ۴ نوع اصلی تقسیمبندی میشوند و شامل ۳ دسته فرعی نوع اول، نوع دوم و نوع سوم هستند.
صورتحساب الکترونیکی اصلی
صورتحساب الکترونیکی اصلی یا فروش یکی از مهمترین انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی است که بلافاصله بعد از فروش کالا یا خدمات صادر شده و برای سامانه مودیان ارسال میشود. تحویل یک نسخه چاپی از این صورتحساب به مشتری نیز الزامی است. خریدار باید این صورتحساب را در کارپوشه خود در سامانه مودیان، مرور و تأیید کند.
صورتحساب الکترونیکی اصلاحی
قبلاً که تمام صورتحسابهها به صورت چاپی بودند و هنوز خبری از انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی نبود، امکان اصلاح صورتحسابها برای مودیان وجود نداشت؛ بلکه قبلی باطل شده و یک فاکتور جدید ارسال میشد؛ اما از زمان راهاندازی سامانه مودیان، امکان اصلاح فاکتورها و انواع صورتحسابها مهیا شده است.
در این صورتحسابها کلیه اطلاعات مرجع همراه با اصلاحات آن درج میشوند. اگر این صورتحساب از نوع اول باشد، باید خریدار آن را تأیید کند؛ اما اگر از نوع دوم یا سوم باشد، نیازی به تأیید خریدار نیست؛ البته این اصلاحات برای اطلاعات مشخصات خریدار و کالا امکانپذیر نیست.
برای مثال اگر مقدار کالا کمتر یا بیشتر ثبت شده باشد، در این صورت امکان اصلاح وجود دارد و سیستم صورتحساب قبلی را باطل و صورتحساب جدید را صادر میکند.
صورتحساب الکترونیکی ابطالی
یکی دیگر از انواع صورتحسابها در سامانه مودیان، صورتحساب ابطالی است. به طور کلی بعد از ثبت صورتحساب در سامانه توسط فروشنده، دیگر امکان حذف آن وجود ندارد. به هر علتی اگر نیاز به حذف باشد، باید فروشنده نسبت به ابطال صورتحساب اقدام کند.
اگر اطلاعات اصلی خریدار همچون تاریخ صدور فاکتور، شناسه کالا، شماره اقتصادی و… اشتباه باشند و عدم صحت معامله را اثبات میکنند، فروشنده میتواند صورتحساب را باطل کند. توجه داشته باشید که فروشنده باید صورتحسابهای ابطالی را مانند صورتحسابهای غیرابطالی برای سامانه مودیان ارسال کند.
صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش مودیان
یکی از رایجترین اصطلاحات در حسابداری و صدور فاکتور «برگشت از فروش» است. به این معنا که بخشی از کالا یا خدمات بعد از صدور صورتحساب توسط خریدار برگشت داده میشود.
برای مثال فروشنده ۱۰۰ جعبه روغن نباتی فروخته است؛ اما خریدار ۲۰ جعبه را عودت میدهد. در این شرایط فروشنده باید صورتحساب الکترونیکی برگشت پس از فروش را ثبت کند. این صورتحساب به منظور اصلاح صورتحساب اولیه قابلصدور است و امکان ویرایش هیچ اطلاعاتی وجود ندارد؛ تنها میتوان مقدار و اقلام کالا یا خدمات را کم کرد.
صورتحساب الکترونیکی نوع اول
صورتحساب الکترونیکی نوع اول از مهمترین انواع صورتحساب در حسابداری است که در آن اطلاعات مربوط به خریدار و فروشنده ثبت شده و معامله میتواند به صورت نسیه یا نقدی انجام شود. اگر این صورتحساب صادر شود، باید مالیات بر ارزش افزوده برای خریدار محاسبه شود. الگوهای صورتحساب نوع اول شامل موارد زیر هستند:
- الگوی صورتحساب فروش ارز و دلار (صرافیها)
- الگوی صورتحساب صادرات (بازرگانان و تاجران)
- الگوی صورتحساب قرارداد پیمانکاری (پیمانکاران)
- الگوی صورتحساب جواهر، طلا و پلاتین (فروشندگان طلا)
- الگوی صورتحساب قبضهای خدماتی (مشاغل خدماتی)
- الگوی صورتحساب بلیت هواپیما (آژانسهای هواپیمایی)
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم در شرایطی قابل صدور است که معامله صرفاً به شکل نقدی انجام شده باشد. در این شرایط مالیات بر ارزش افزوده برای خریدار محاسبه نمیشود. الگوهای صورتحساب نوع دوم شامل الگوی اول (فروش) و الگوی دوم (صورتحساب جواهر، طلا و پلاتین) میشود.
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
از دیگر انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی باید به صورتحساب الکترونیکی نوع سوم اشاره کنیم که در هنگام صدور آن هیچ مبلغی به عنوان مالیات بر ارزش افزوده برای خریدار در نظر گرفته نمیشود.
درواقع این صورتحساب همان گزارش دستگاههای کارتخوان، رسید و گزارش درگاههای پرداخت الکترونیکی است. نوع سوم فاقد الگوهای متنوع است و تنها در یک فرمت ارائه میشود.
” آشنایی با نرم افزار حسابداری هانا “
نکات مهم صدور انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی
- برای جلوگیری از بروز مشکلات مالی، باید اطلاعات در صورتحسابها به طور دقیق و صحیح وارد شوند و از صحت اطلاعات اطمینان حاصل شود.
- رعایت مهلتهای ارسال انواع صورتحساب سامانه مودیان از اهمیت بسیاری برخوردار است و عدم رعایت آن میتواند به تأخیر در ثبت اطلاعات و جریمههای مالیاتی منجر شود؛ بنابراین حتما برنامهریزی دقیق و مناسبی برای ارسال به موقع صورتحسابها داشته باشید.
- استفاده از الگوهای صحیح انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی برای هر نوع معامله و کسبوکاری الزامی است. این کار به جلوگیری از اشتباهات و مشکلات مالیاتی کمک میکند و اطمینان حاصل میکند که کلیه اطلاعات به شکل صحیح ثبت و ارسال شدهاند.
” مقالات پیشنهادی “
بهترین نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی
چالش های استفاده از نرم افزار حسابداری
نرم افزار حسابداری هانا؛ انتخاب حرفهایها
اگر به دنبال یک نرم افزارهای حسابداری قدرتمند، کارآمد و هوشمند هستید که بتواند کلیه نیازهای شما در امور مالی و حسابداری به بهترین نحو ممکن رفع کرده و از قیمت مناسبی نیز برخوردار باشد، قطعاً جای نرم افزار حسابداری هانا از تیم تخصصی هانا سیستم در کسبوکار شما خالی است!
نرم افزار هانا مطابق با جدیدترین استانداردهای حسابداری با امکانات متنوع و کاربردی طراحی شده است و مواردی همچون امکان افزودن ماژولهای حسابداری، استفاده راحت و آسان، حفظ امنیت دادهها، ارائه نسخه دمو (برای مدت محدود)، بهروزرسانی منظم، آموزشهای تخصصی و پشتیبانی قوی و همهجانبه تنها گوشهای از مزایای این نرم افزار برای کاربران هستند.
با وجود این سیستم میتوانید دقیق و بدون نقص اطلاعات خود از جمله انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی را به سامانه مودیان ارسال کرده و از آپدیت خودکار تغییرات قانونی و صرفهجویی در زمان و هزینههایتان نهایت لذت را ببرید.
فقط کافی است همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید تا به طور کامل شما را در زمینه قیمت و نحوه خرید نرم افزار راهنمایی کنند.
کلام پایانی
صدور انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی یک نیاز ضروری برای بهبود فرایندهای مالیاتی کسبوکارها و نظارت آسانتر بر فعالیتهای اقتصادی آنها است؛ اما با وجود تنوع بالای صورتحسابهای الکترونیکی ممکن است درمورد ماهیت و ویژگیهای آنها سردرگم شوید که ما در این مطلب به هرآنچه لازم است درمورد صورتحسابهای الکترونیکی بدانید پرداختیم.
سؤالات متداول
۱. مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی چه کسانی هستند؟
تمامی صاحبان مشاغل مختلف و اشخاص حقوقی موظف به صدور انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی هستند.
۲. آیا باید همه انواع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی را صادر کنیم؟
خیر شما با توجه به نوع کسبوکارتان و نوع مودی که در آن فعالیت دارید باید نوع خاصی از صورتحساب الکترونیکی را صادر کنید.
۳. شماره مالیاتی صورتحساب الکترونیکی چیست؟
این شماره یک کد یکتا در سامانه مودیان برای هر صورتحساب است که از ۴ مولفه با طول ثابت تشکیل شده و شامل ۲۲ کارکتر ثابت است.

فوریه 24, 2025
بدون دیدگاه
فوریه 23, 2025
بدون دیدگاه
فوریه 22, 2025
بدون دیدگاه
فوریه 25, 2025
بدون دیدگاه
فوریه 24, 2025
بدون دیدگاه
فوریه 23, 2025
بدون دیدگاه